el-GRen-US
el-GRen-US
Menu

Τοπικά Προϊόντα

Τι παράγει ο τόπος μας

Μοναδικά φυσικά προϊόντα σας περιμένουν να τα γνωρίσετε και να τα γευτείτε

Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε τοπικά προϊόντα πολλά από τα οποία είναι ίσως και μοναδικά. Ο ορεινός όγκος του Δήμου παράγει εξαιρετικό μέλι καθώς και άριστης ποιότητας αρωματικών φυτών όπως ρίγανη και θυμάρι καθώς και πληθώρα αφεψημάτων όπως τσάι του βουνού, φασκόμηλο, μελισσοβότανο και χαμομήλι. Στον ορεινό όγκο υπάρχει και το αυτοφυές θαμνοειδές φυτό της κρανιάς. Τα κράνα παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών, μαρμελάδας και γλυκών. Σε όλα τα σπίτια παράγονται χειροποίητα κουσκούσια, τραχανάδες, καυτερές πιπεριές και πλιγούρι, ενώ η πατάτα, τα φασόλια και τα ρεβίθια είναι από τα καλύτερα προϊόντα της ορεινής περιοχής. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην περιοχή μας δε θα μπορέσει να αντισταθεί στον πειρασμό και να δοκιμάσει όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα που βρίσκονται παντού σε ασυναγώνιστη ποιότητα και σε προσιτές τιμές.

Ο καπνός είναι ένα από τα τοπικά προϊόντα που καλλιεργούνται στο Δήμο. Στην περιοχή συγκεκριμένα καλλιεργείται η ποικιλία «μπασμάς», που ανήκει στους αρωματικούς καπνούς και θεωρείται από τους καλύτερους στον κόσμο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραγωγή ροδιού στην περιοχή καθώς και ηλιόσπορου. Επίσης στον οικισμό Αρριανών τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από ομάδα παραγωγών, καλλιέργειας ελιάς ισπανικής ποικιλίας με ιδιαιτέρως ενθαρρυντική απόδοση.

Παραδοσιακά στο Δήμο Αρριανών υπάρχει αναπτυγμένη κτηνοτροφία με ένα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο από βοοειδή που σε πολλές περιπτώσεις είναι ελευθέρας βοσκής στον ορεινό όγκο καθώς και αιγοπροβάτων. Σε κρεοπωλεία που υπάρχουν κατά βάσει στους 4 μεγάλους οικισμούς, Αρριανά, Φιλλύρα, Οργάνη και Κέχρο μπορεί να βρει κανείς ντόπια κρέατα.
Στις υπαίθριες λαϊκές αγορές που γίνονται στην οικισμό Φιλλύρας κάθε Τρίτη όπως και στον οικισμό Αρριανών κάθε Τετάρτη, μπορεί να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων που διατίθενται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Επίσης παραδοσιακοί τεχνίτες κατασκευάζουν ξύλινα διακοσμητικά, κουτάλες, γκλίτσες, καλαθάκια κ.α. και τα διαθέτουν επίσης στις 2 υπαίθριες αγορές. Με καταγωγή στα παζάρια της Οθωμανικής περιόδου, μπορεί ο επισκέπτης να κάνει ένα πέρασμα από το χθες στο σήμερα και να γευτεί τη μοναδικότητα που προβάλλεται μπροστά του. 

Στα μπακάλικα που υπάρχουν σε κάθε οικισμό και ιδιαιτέρως στους τέσσερις (4) μεγάλους, Αρριανά, Φιλλύρα, Οργάνη και Κέχρο, μπορείτε να βρείτε πολλά από τα τοπικά προϊόντα του τόπου μας.

  


Γαστρονομία

Η περιοχή μας… μια γέφυρα γεύσεων 

Γεύσεις μοναδικές θρακιώτικες. Γεύσεις επηρεασμένες από το βυζαντινό, οθωμανικό και προσφυγικό παρελθόν της περιοχής μας δένουν μοναδικά σε συνταγές που δεν συναντιούνται πουθενά αλλού στον Ελλαδικό και Βαλκανικό χώρο.Η τοπική κουζίνα είναι η παραδοσιακή θρακιώτικη. Χαρακτηριστικές είναι οι σούπες, τα μπουρέκια, οι πίτες και τα παραδοσιακά ζυμαρικά όπως κους κους, γουφκάδες και τραχανάς. Από τα φημισμένα φαγητά της περιοχής είναι ο τζιγεροσαρμάς, ρεβύθια κοκκινιστά με μοσχάρι, κατσίκι ή αρνί με πιλάφι, γιουφκάδες με κρέας. Την τιμητική τους έχουν όμως τα μπουρέκια όπως το καμπάκ μπουρέκ, ουλασικλι μπουρέκ, και οι πίτες με ρύζι , πατάτες και κρέας. 

Από γλυκά η γαστρονομία της περιοχής περιλαμβάνει: χαλβάδες, ρεβανί, μπακλαβά και ποικίλα ακόμη σιροπιαστά. Αν ο επισκέπτης μάλιστα βρεθεί κατά τις μέρες του Σεκέρ Μπαϊράμι στην περιοχή θα απολαύσει τα ξεχωριστά γλυκά της περιοχής μας που βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Κάθισε μαζί μας να γευτούμε την κουζίνα μας 

Μπορεί κανείς να γευθεί την παραδοσιακή κουζίνα στα ψητοπωλεία που υπάρχουν στο Άλσος Αρριανών στο δρόμο προς Ιάσιο, στον οικισμό της Φιλλύρας καθώς και στον οικισμό Δειλινών. Επίσης στον οικισμό Αρριανών μπορεί κανείς να προμηθευτεί παραδοσιακά γλυκά από τα τοπικά ζαχαροπλαστεία. 

Σχεδόν σε όλους τους οικισμούς υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως όμως στους τέσσερις μεγάλους, Αρριανά, Φιλλύρα, Οργάνη και Κέχρο, υπάρχουν μπακάλικα που μπορεί κάνεις να βρει πολλά τοπικά προϊόντα καθώς και παραδοσιακά καφενεία για τοπικά εδέσματα.

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset