el-GRen-US
el-GRen-US
Menu

Ενότητα Κέχρου

Είναι η πρώην Κοινότητα Κέχρου και πλέον η ομώνυμη Δημοτική Ενότητα. Εκτός από τον οικισμό Κέχρου η Δημοτική Ενότητα αποτελείται από συνοικισμούς καθώς και από μεγαλύτερους οικισμούς. Σήμερα αυτές οι συνοικίες έχουν τα χαρακτηριστικά ενός χωριού. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το χωριό πριν από πολλά χρόνια από την δυσκολία των βοσκοτόπων μετακόμισαν τις μάντρες έξω από το χωριό , με την πάροδο των χρόνων άρχισαν να φτιάχνουν και τα σπίτια τους κόντα στις μάντρες και έτσι δημιούργησαν αυτό τον οικισμό. Σήμερα, τα χωριά αυτά είναι μικρά και κατά μέσο όρο κατοικούνται μόνο από 5 έως 10 οικογένειες. Το τζαμί του χωριού που ανακαινίστηκε έχει αξιοσημείωτη διακόσμηση και αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.
Το χωριό δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια με την εγκατάσταση λίγων οικογενειών από το χωριό του Κέχρου για αυτό και θεωρείται μια από τις συνοικίες του. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Είναι μια περιοχή με πραγματικά ανέπαφη φύση.
Είναι μια από τις συνοικίες του χωριού Κέχρου. Σε αυτό το ξεχασμένο χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά σήμερα κατοικούν λίγες οικογένειες. Λόγω της μη δυνατότητας μεταφοράς οι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλείψει το χωριό. Σήμερα ζούν μόνο δυο οικογένειες.. Είναι ένα μικρό χωριό ανάμεσα στα βουνά με καθαρό περιβάλλον και με έντονη μυρωδιά θυμαριού.
Είναι μια από τις συνοικίες του χωριού Κέχρου. Σήμερα στο χωριό ζουν μονο δύο οικογένειες. Βρίσκεται σε μια όμορφη θέση ιδανική για πεζοπορία και η ανέγγιχτη φύση που το περβάλλει γοητεύει τους επισκέπτες
Είναι ένας παλιός οικισμός που βρίσκεται στα βόρειο-δυτικά του Δήμου. Στο χωριό σήμερα υπάρχει ακόμα ένα ιστορικό τζαμί και τέσσερα πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Έχει σωθεί η επιγραφή της κρήνης στο κέντρο του χωριού. Οι νερόμυλοι συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και σήμερα. Επίσης, στο χωριό κάθε χρόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου πραγματοποιείται με έντονη συμμετοχή η παράδοση «Κιρκ Κουρμπαν»(Σαράντα θυσίες) των Μπεκτασίδων. Σε αυτή την εκδήλωση , προσφέρουν στους επισκέπτες φτιαγμένα από τα ζώα που θυσίασαν ένα παραδοσιακό γεύμα που ονομάζεται «Μπακιρλαμά». Επίσης κάθε χρόνο σε αυτή την περιοχή διοργανώνεται το μεγάλο πανηγύρι «Χίλια» που πλαισιώνεται από αγώνες πάλης με λάδι, γνωστό και ως πανηγύρι του Σετσέκ. Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό και από την γύρω περιοχή για να παρακολουθήσουν τους αγώνες πάλης, Στους αγώνες συμμετέχουν γηγενείς παλαιστές καθώς και παλαιστές από το εξωτερικό.
Eίναι μία από τις συνοικίες του χωριού Κέχρου. Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά και οι κάτοικοι του ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Είναι ένα πολύ μικρό χωριό αλλά προσελκύει την προσοχή με την διαφορετική αρχιτεκτονική του. Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των σπιτιών του χωριού. Μια οικογένεια έχει εγκατασταθεί επάνω σε έναν λόφο και μια άλλη οικογένεια έχει εγκατασταθεί σε έναν άλλο λόφο 500 μέτρα μακριά.
Είναι ένας παλιός Βουλγαρικός οικισμός στις νότιες πλαγιές ενός ψηλού βουνού. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος από το μοναστήρι από το οποίο φαίνεται να πήρε το όνομα του. Ακριβώς στα βόρεια του χωρίου επάνω στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το Αιολικό Πάρκο Κέχρου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος και των Βαλκανίων που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
Είναι ένας συνοικισμός του χωριού Κέχρου και βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ μακριά από τον Κέχρο.Επειδή οι κάτοικοι του χωριού επιβίωναν με την κτηνοτροφία, κατέβηκαν από τον Κέχρο σε αυτό το χωριό λόγω των μεγάλων βοσκοτόπιων.Είναι ένας αραιοκατοικιμένος με πλούσια φυσική ομορφιά.
Είναι ένα ορεινό χωριό ανάμεσα στα βουνά με φύση μοναδικής ομορφιάς. Οι κάτοικοι του χωριού επιβιώνουν με την κτηνοτροφία. Στο χωριό κυριαρχεί η πέτρινη αρχιτεκτονική. Υπάρχουν στο χωριό δυο τζαμιά καθώς το παλιό τζαμί του χωριού δεν κατεδαφίστηκε και ακριβώς δίπλα του χτίστηκε το νέο. Είναι ένα σημαντικό χωριό για να επισκεφθούν οι επιστήμονες που θέλουν να μελετήσουν την δομή της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
Είναι ένας οικισμός Μπεκτάσηδων που βρίσκεται κοντά στο χωριό του Κέχρου. Σε αυτό τον οικισμό κάθε χρόνο διοργανώνεται το θρησκευτικό έθιμο της θυσίας που όμως η ιστορία του δεν είναι γνωστή. Σήμερα στο χωριό ζουν μόνιμα δυο οικογένειες.
Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής.. Στο χωριό ζουν μόνο ηλικιωμένοι και λίγες οικογένειες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.Κάθε χρόνο στο χωριό διοργανώνεται η θυσία Αλή Μπαμπά. Για τους Μπεκτασήδες αύτη η θυσία είναι μια οπό τις σημαντικότερες παραδόσεις και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχονται από το εξωτερικό και από την περιοχή.
Κανείς δεν ζεί σήμερα στο χωριό.Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί, όμως είναι δυνατόν να δούμε δείγματα από πέτρινη αρχιτεκτονική της περιοχής. Στο 1χλμ, στα βόρει του χωριού, στο νεκροταφείο βρίσκεται ο τάφος του ιδρύτη του χωριού.Κάθε χρόνο τακτικά στην περιοχή του νεκροταφείου στο όνομα του Κανμπέρ Μπαμπά θυσιάζουν ζώα.Γίνεται διανομή φαγητών στους επισκέπτες που έρχονται.

map

Κέχρος Φιλλύρα Αρριαννά

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset