el-GRen-US
el-GRen-US
Menu

Πολιτισμός

Η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής

Μια μοναδική αληθινή εμπειρία συνύπαρξης και κατανόησης

Ολόκληρη η Θράκη αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, όπως αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και σε κάθε έκφανση αυτής. Η καθημερινότητα μας καταρρίπτει κάθε αρνητικό μύθο που έχει αναπλασθεί για την περιοχή μας και προβάλει τη συνύπαρξη και την αγάπη για τον τόπο μας. Και ο επισκέπτης που έρχεται στην περιοχή μας το βιώνει αυτό ανεπιτήδευτα. Ο Δήμος Αρριανών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και ο πολιτισμός της περιοχής έχει διαμορφωθεί ανάλογα. Έτσι, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τις επιρροές του μουσουλμανικής θρησκείας, της βυζαντινής και της οθωμανικής ιστορίας, αλλά και της θρακιώτικης παράδοσης. Κι όλα αυτά μέσα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα εκφράζονται με σεβασμό στην παράδοση και το φυσικό περιβάλλον, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες. Μια μοναδική εμπειρία που αξίζει κάποιος να γευτεί. Και μπορεί να τη γευτεί σε κάθε έκφραση της ζωής και πιο πολύ από τη συναναστροφή με τους ανθρώπους του τόπου μας.

Γνώρισε τις γιορτές μας και την παράδοσή μας

Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας, κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, διοργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, παραδοσιακά πανηγύρια, κ.α. Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα όρια του Δήμου είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην τοποθεσία “Αλάν Τεπέ” και “Χίλια". Πρόκειται για εκδηλώσεις – πανηγύρια που έλκουν την καταγωγή τους στην αρχαία θρακική παράδοση και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να γοητεύουν τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες.

Πανηγύρι «Αλαν Τεπέ»


 


Στην τοποθεσία Αλάν Τεπέ, βόρεια του οικισμού Δροσιάς στη Δημοτική Ενότητα Οργάνης, κάθε χρόνο τέλη Αυγούστου γίνεται το ιστορικό πανηγύρι του Αλάν Τεπέ, μια παράδοση που όπως λένε συνεχίζεται εδώ και 650 χρόνια. Αρχικά στο πανηγύρι, εκτός των εκδηλώσεων πάλης, υπήρχε ένα τεράστιο υπαίθριο παζάρι όπου δινόταν η ευκαιρία να συναντηθούν οι κάτοικοι της περιοχής και να ανταλλάξουν νέα και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Σήμερα το πανηγύρι έχει εξελιχθεί σε χώρο προβολής πολιτιστικών εκδηλώσεων και αγώνων πάλης με λάδι. Το πανηγύρι αποτελεί μοναδικό θέαμα για τους χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες από Βουλγαρία και Τουρκία που έχουν την ευχέρεια να γευθούν την άφθονα ντόπια εδέσματα και παραδοσιακή σούβλα κατσικιού και κοτόπουλου.

Πανηγύρι «Χίλια»


 


Στην τοποθεσία Χίλια της Δημοτικής Ενότητας Κέχρου, στις αρχές Αυγούστου κάθε χρόνο, γίνεται το πανηγύρι των Χιλίων. Το πανηγύρι πλαισιώνεται από αγώνες πάλης ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε ένα υπαίθριο παζάρι με προβολές πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

«Κουρμπάν Μπαϊραμ»


 


Το Κουρμπάν Μπαϊράμ (γιορτή θυσίας) διαρκεί τέσσερις μέρες και γιορτάζεται 70 μέρες μετά το Σεκέρ Μπαϊράμ. Την πρώτη μέρα γίνεται η θυσία μικρών ζώων (αρνιά - κατσίκια). Από το κρέας του ζώου το ένα τέταρτο μοιράζεται στους γείτονες, το ένα τέταρτο δίνεται στους φτωχούς και το ένα τέταρτο μαγειρεύεται στο σπίτι. Σε αυτή τη γιορτή το βράδυ οι νέοι μαζεύονται και μεταμφιέζονται. Συνήθως φτιάχνουν μια ψεύτικη καμήλα, ντύνουν γαμπρό, μια νύφη με νταούλια και ζουρνάδες και γυρίζουν στις γειτονιές. Εύχονται ευτυχία και μακροζωία στους νοικοκύρηδες και αυτοί τους κερνάνε γλυκά και τους δίνουν λεφτά. Το έθιμο της Καμήλας, όπως ονομάζεται γίνεται με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων στον οικισμό Λυκείου.

«Σεκέρ Μπαϊράμ»


 


Είναι η πρώτη μεγάλη θρησκευτική γιορτή του έτους. Γιορτάζεται για 3 ημέρες μέσα στον Αύγουστο καθώς είναι κινητή γιορτή. Τη πρώτη μέρα της γιορτής η νεολαία του χωρίου χτυπώντας τύμπανα δέχονται δωρεά απ’τους κατοίκους κάνουν γλέντια και επισκέπτονται συγγενικά πρόσωπα. Είναι γνωστό και ως Σεκέρ Μπαϊράμ μια και συνδέεται με τα φημισμένα σιροπιαστά όπως μπακλαβάς και κανταΐφι που παρασκευάζονται σε κάθε σπίτι. Μια βόλτα στην περιοχή εκείνες τις μέρες και θα πειστεί ο επισκέπτης για την ιδιαιτερότητα αυτή των σπιτικών γλυκών που οι ντόπιοι θα προσφέρουν απλόχερα στον επισκέπτη.

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset