el-GRen-US
el-GRen-US
Menu

Ο Δήμος

Ένας αυθεντικός τόπος

Η περιοχή μας, για όσους δεν τη γνωρίζουν, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της του Νομού Ροδόπης και συνορεύει νότια με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, δυτικά με τον Δήμο Κομοτηνής και ανατολικά με τους Δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Νομού Έβρου. Στα βόρεια ο Δήμος συνορεύει με την Βουλγαρία.
Ο Δήμος Αρριανών αποτελείται από τέσσερις περιοχές, πρώην δήμους και κοινότητες, που συνενώθηκαν στον Καλλικράτη. Κάθε μία από αυτές έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και τα μοναδικά της χαρακτηριστικά:

Η περιοχή της Φιλύρας αποτελεί το διοικητικό κέντρο του Δήμου στο οποίο εκτελείται το σύνολο σχεδόν τον παρεχομένων υπηρεσιών από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποτελεί την περιοχή που γειτνιάζει περισσότερο με το μεγάλο αστικό κέντρο της Κομοτηνής. Απέχει 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής και 24 χιλιόμετρα από τον ανισόπεδο κόμβο Μέστης- Νο39 της Εγνατίας Οδού προσφέροντας μια σχετικά εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της περιοχής και από εκεί σε κάθε άκρη του όμορφου Δήμου μας.

Η περιοχή των Αρριανών διαθέτει μια αυξημένη δυναμική στην περιοχή. Οι οικισμός των Αρριανών και του Λυκείου αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους οικισμούς στην περιοχή και συγκεντρώνουν και την πλειοψηφία των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις τοπικές γεύσεις και να πιει έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ με το μοναδικό χαρμάνι της Ροδόπης.

Η περιοχή της Οργάνης και του Κέχρου είναι καθαρά ορεινή περιοχή  με την πλειοψηφία του πληθυσμού να  ασχολείται με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει το γνήσιο θρακιώτικο ορεινό παραδοσιακό τοπίο, σχεδόν αναλλοίωτο από το χρόνο με τους φιλικούς ανθρώπους να δίνουν μια ιδιαίτερη και μοναδική αίσθηση στον επισκέπτη.


Σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι γεγονός που τον καθιστά τον Δήμο έναν χώρο με ιδιόμορφα πολιτιστικά στοιχεία, που αποτυπώνονται τόσο στις ποικίλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα όσο και στις καθημερινές δραστηριότητες. Η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής της Ροδόπης όπως αντανακλάται στο χώρο και το χρόνο επιτρέπουν στον επισκέπτη να βιώσει μια νέα εμπειρία, που ακόμη και στην Ελλάδα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει. 

Το 92,9% των απασχολούμενων του Δήμου Αρριανών δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Η κτηνοτροφία αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα για τον Δήμο Αρριανών και το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου του Δήμου το αποτελούν αιγοπρόβατα και βοοειδή που μάλιστα ξεπερνά τις 100.000. Και για αυτό το λόγο τα αντίστοιχα παραγόμενα προϊόντα είναι αυθεντικής προέλευσης και μοναδικής νοστιμιάς και κυκλοφορούν μόνο σχεδόν στην περιοχή της Ροδόπης δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη γευστική πινελιά στον επισκέπτη. 

Στην γεωργία κυρίαρχη θέση έχει η καλλιέργεια καπνού και συγκεκριμένα της σπάνιας ποικιλίας «μπασμά», μοναδικός στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή της περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρων παρουσιάζει ο τρόπος παραγωγής και ξήρανσης των φύλλων καπνού, που σε κάποιες περιπτώσεις οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι παραδοσιακοί και δε συναντιούνται πουθενά στην Ευρώπη. 

Ο Δήμος καλύπτει σε έκταση το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Νομού με πληθυσμό που κατοικεί μόνιμα σε αυτόν. Μια ορεινή κατά κύριο λόγο περιοχή στην οποία οι κάτοικοι της περιοχής δρουν σε αρμονία με το μοναδικό φυσικό τοπίο. Μια άγνωστη περιοχή, που αξίζει να επισκεφτείς. Τέλος διατηρεί μια φυσιογνωμία αναλλοίωτη στον χρόνο με φυσικό κάλος και καταπράσινα τοπία γεμάτα βλάστηση.


Πρόσβαση

Οδικώς
22 χιλ. από την Κομοτηνή και 24 χιλ. από τον ανισόπεδο κόμβο Μέστης- Νο39 της Εγνατίας Οδού

Αεροδρόμιο
Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης Δημόκριτος
μέσω Εγνατίας οδού/A2/E90 - 66.3 χιλ. 53' - Χάρτης

Λιμάνι 
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης  
μέσω Εγνατίας οδού/A2/E90 - 58 χιλ. 50' - Χάρτης

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset